Dünden Bugüne Kadın

Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen Ulu Önderimiz, sadece Türk kadınlarını değil, tüm dünya kadınlarının toplumun önemli bir değeri olarak görüyordu. 18 Nisan 1935'te Dünya kadınları 12. Uluslararası Kadınlar Kongresini (Feminizm Kongresi) İstanbul’a davet etti. 12. Uluslararası Kadınlar Kongresi’ne özel pullar TBMM kararıyla basıldı ve bunların gelirinin yarısı Uluslararası Kadınlar Birliği’ne bağışlandı. Pullarda dünyaca ünlü kadın yazarlar, edebiyatlar, çeşitli alanlarda öne çıkmış kadınlar, Nobel ödülü almış kadınlar ve IAW’ın ilk başkanı Carrie Chapman Catt yer alıyordu. Kongre sonunda Türk Kadınlar Birliği Başkanı Latife Bekir, Uluslararası Kadınlar Birliği’nin başkan vekilliğine seçilerek Türkiye’den yönetime giren ilk kişi oldu.

Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilmesi, kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Atatürk, "Kızlarımızın vatan ve milletin yüksek menfaatlerini savunup koruyabilecek kabiliyette yetiştirilmesi milli eğitimde esas tutulmalıdır. Ve kız çocuklarımıza entelektüel yetkinlik kazandırılması elzemdir. Türk kadınının esasen dehaya sahip olduğuna şüphe yoktur. Türk kadınları memleketin kaderini millet namına idare eden siyasi zümreye dahil olmak arzusunu belirtmiştir. Dolayısıyla kadınlarımızı hiçbir vatandaşlık vazifesinden uzak tutamayız. Çünkü hakların tümü vazifelerden doğar" dedi.

İşte tam bu şiarla yola çıkan Prof. Dr. Türkan Saylan, 30 yılda 110 bin yardıma muhtaç ve aileleri tarafından yok sayılan/köle sayılan kız çocuğuna eğitim verip onları yetiştirdi. Hepsi Türk örf ve adetine uygun birer vatansever Atatürkçü olarak toplumda yerlerini buldular.

Merhum Başbakan Bülent Ecevit 2001'de inşaa ettiği havalimanına dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'in ismini verdi.

Sonra?

Son 10 yılda öldürülen kadınların sayısı 3 bine yaklaştı, yüzlerce çocuk annesiz kaldı. 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye 153 ülkeden 130. sırada bulunuyor. 2020 Ocak ve Şubat aylarında 49, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve öldürülmeye devam ediyor.

Nereden nereye, güçlü Türkiye.

BERK ŞİMŞEK
08.06.2020