Sosyal medyada nereye baksam doktorlarla yapılan programlar paylaşılınca aklıma birden Mim Kemal geldi. Biraz bahsetmek isterim.
Atatürk Trablusgarp'ta vatan toprağı için savaşırken şarapnel parçası önünde duran kireç taşına vurur ve taş parçalanır. İri kum taneleri etrafa saçılır. Bu tanelerden biri Atatürk'ün sol gözüne isabet eder. İlk müdaleyi genç hekim Mim Kemal yapar. İlk tanışıklıkları orada başlar, dost olurlar. Mim Kemal, Kurtuluş savaşında her cephede görev yapar. Atatürk hastalandığı zaman başındaki hekimlerden birisi Mim Kemal'dir. "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözü aslında Mim Kemal'in içinde bulunduğu 2-3 hekim için söylenmiştir. Atatürk, Mim Kemal'e çok güvenirdi. Mim Kemal de Atatürk'ü çok severdi.
Peki nedir Mim Kemal'in ismindeki sır? Her yerde yazmayan güzel bir bilgi vereyim. Aslında gerçek ismi Mustafa Kemal'dir. Trablusgarp'ta görev aldığında Atatürk ile aynı bölgede bulunmasından dolayı Mustafa Kemaller karışmaya başlar. Osmanlıca'da M harfinin okunuşu Mim'dir. Hekim Mustafa Kemal, Mustafa ismini "Mim" şeklinde kısaltır. Bu sebepten dolayı hekime M.Kemal şeklinde yani "Mim Kemal" diye seslenilmeye başlanır. Soyadı kanunu çıkınca Atatürk kendisine "dâhi" anlamına gelen "Öke" soyadını verir.
Bir ufak bilgi daha ekleyelim. Hekim Mim Kemal Öke'nin torununun ismi de Mim Kemal'dir. Genç Mim Kemal, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en genç Profesör ünvanı alan kişidir.
Berk ŞİMŞEK
05.07.2020